Tar du in andras känslostämningar och energier? Blir du lätt uttröttad av mycket intryck? Har du ett rikt inre liv?
Du kanske är andlig och kreativiteten står högt i kurs. Har du förmågan att intensivt njuta av musik, konst, teater, naturen och det lilla i livet?
Är dina sinnen närvarande i allt du gör och blir du lätt hänförd av sådant som berör dig? I yrkeslivet är du kanske en idékläckare, skapar projekt effektivt, driver framåt och ser nya möjligheter och helheten snabbt. Din starka intuition gör att du lätt kan förnimma och förutse vad som kan gå fel. När du i balans, vill säga!
Ibland känns det mer som: Hjälp! Jag orkar inte vara pigg och på. Jag känner mig hypersensitiv, orolig och hudlös. Och jag känner så mycket hela tiden. Ibland svämmar det över och det känns som om jag håller på att drunkna. Då vill jag bara dra mig undan. Jag har svårt att anpassa mig till en tillvaro fylld av aktiviteter, stora kompisgäng och partaj.
Suck, jag passar inte in. Jag är inte som alla andra i denna extroverta tid.
Jag upptäckte i vuxen ålder att jag är högkänslig och för mig var det en lättnad. Äntligen förstod jag bättre hur jag skulle kunna leva livet på mina villkor och ta hänsyn till mig och mina behov. Sluta anpassa mig till obefintlighet och utmattning. Det blir så mycket lättare och roligare då! Det blev också enklare att förklara för andra.
Vad jag kan göra för dig
Som högkänslig coach och energiterapeut är jag bra på att lyssna. För mig är det viktigt att möta dig i en lugn och trygg miljö där du kan lära dig lyssna på dig själv och leva livet efter dina egna förutsättningar. I din egen takt. Jag erbjuder bl. a. samtal/livscoachning, meditation, healing och föreläsningar. Se mer under fliken tjänster vad som passar dig. Eller klicka på boka tid, så kommer du till min bokadirekt sida. Boka tid
Här vill jag ge dig möjligheten att läsa mer om HSP (som är den förkortning som oftast används) och kunna lära känna detta personlighetsdrag. Jag vill att du ska veta att du absolut inte är ensam – ca 20% av befolkningen har denna egenskap – och det är inget fel på dig!
Vad är högkänslighet?
En del människor föds med en hög känslighet för sin omgivnings signaler. Det kallas även för HSP, highly sensitive person, och det är ett personlighetsdrag som är en stor tillgång om man lär sig att hantera det.
Begreppet ”HSP – The Highly Sensitive Person” myntades av den amerikanska psykoterapeuten och forskaren Elaine N. Aron. Den vetenskapliga termen är ”SPS – Sensory Processing Sensitivity” vilket syftar på den mest grundläggande kvalitén hos högkänsliga personer – det djupa bearbetandet av intryck. Enligt Elaine Aron är ca. 20 % av befolkningen högkänslig, lika fördelat på män och kvinnor. Det gäller även för det flesta djurarter. De flesta, ca 70 %, av de (oss) högkänsliga är introverta, medan 30 % är extroverta.
Även om personlighetsdraget tillhör en minoritet menar Elaine Aron att detta är tillräckligt många för att betraktas som normalt men inte tillräckligt många för att omgivningen alltid ska förstå. Många högkänsliga människor blir således missförstådda och felbedömda, vilket kan få dem att känna sig "konstiga", "onormala" och utanför.
Många människor som upptäcker att de är högkänsliga ser det som en befrielse att kunna sätta ett namn på något som de alltid har känt av men inte känt till.
Högkänsliga personer föds med ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittet, vilket gör dem (oss) till mer mottagliga för emotionella och fysiska intryck från omgivningen. Det är inte lika lätt att skärma av sig från t.ex. buller, ljud, synintryck och överraskande händelser. Man får ofta aktivt skärma av för att inte bli överstimulerad i sina sinnen.
Högkänsliga personer tar in betydligt fler sinnesintryck (nervimpulser/sekund) än andra människor. De lägger märke till mycket mer än andra och bearbetar allt på en djupare nivå. Därför behöver man mer tid och energi än andra för att smälta och bearbeta intryck. I perioder kan man behöva stänga helt för att sortera och landa inom sig själv, dra in sina tentakler eller långa morrhår.
I själva verket är högkänslighet en sorts strategi för överlevnad - högkänsliga personer funderar och utvärderar eventuella risker innan de företar sig något, till skillnad från majoriteten människor som agerar snabbt därför att de vill hinna först och tänker sedan. Detta är anledningen till att många högkänsliga personer kan framstå som tillbakadragna eller blyga. Men blyghet är ett inlärt beteende, som handlar om rädsla för negativa omdömen, och inte ett medfött drag. Ibland kan högkänsliga personer också betraktas som hämmade, rädda eller neurotiska, men inte heller dessa beteenden är medfödda eller avgörande för högkänslighet.
Det faktum att högkänsliga människor uppmärksammar så många detaljer och har svårt att filtrera allt inflöde gör att de lätt blir överstimulerade. Detta leder till att de blir överväldigade, känner sig uppjagade, blir stressade, får kortslutning ... särskilt när de står inför stökiga situationer, upprörda människor, höga stimulansnivåer och plötsliga förändringar. I sådana situationer kan högkänsliga personer bli allt annat än empatiska! Då vill de helst bort därifrån! Därför behöver högkänsliga personer ofta dra sig undan för att få vila ifred på en mörk och tyst plats. Men tack vare sitt känsliga nervsystem är högkänsliga människor också mer eller mindre empatiska, medkännande, omtänksamma, intuitiva, kreativa, begåvade och djupsinniga med ett rikt inre liv.
Högkänsliga personer tänker gärna globalt, de kan ofta ana faror och inse konsekvenserna av ett visst handlande innan andra människor gör det. Högkänsliga människor fyller en oumbärlig funktion i samhället.
Vanliga missförstånd & förklaringar
(hela detta avsnitt är hämtat från Sveriges förening för högkänsliga)
Högkänslighet är en funktionsnedsättning
Även om vi använder förkortningen HSP, så är högkänslighet inte någon ny bokstavs-diagnos. Högkänslighet är ett personlighetsdrag som är medfött hos cirka 20 procent av befolkningen (oavsett kön). Det är varken en sjukdom, en funktionsnedsättning eller ett hinder för ett vanligt liv. Däremot är det vanligt att högkänsliga, precis som introverta och personer med andra personlighetsdrag som är i minoritet, känner sig annorlunda i ett samhälle som premierar tävlingssinne framför eftertanke, många ytliga vänner framför några djupa vänner eller ett späckat schema framför tid för djupa analyser och återhämtning.
Högkänsliga bränner ut sig
Många tror att högkänsliga inte kan arbeta lika mycket eller löper stor risk att bränna ut sig. Det finns lite sanning i detta, då högkänsliga bevisligen har en högre risk att drabbas av stressrelaterade sjukdomar såsom utbrändhet. Det är därför viktigt att den högkänsliga förstår sitt eget behov av återhämtning och inte försöker bevisa något för omgivningen. En bra arbetsmiljö och ett meningsfullt arbete kan vara guld värt för att en högkänslig medarbetare inte ska bränna ut sig. Forskning visar att arbetsgivare och kollegor uppskattar sina högkänsliga medarbetare och deras arbete mest. Därför är det viktigt för alla inblandade att känna till för- och nackdelar med högkänslighet i arbetslivet.
Högkänsliga är överkänsliga
Högkänslighet förväxlas ofta med överkänslighet. Överkänslighet kan till exempel betyda att man är allergisk eller att kroppen reagerar på ett överdrivet sätt på ett visst stimuli eller på personer. Högkänslighet innebär visserligen en högre känslighet för stimuli och det har även kopplats till att kroppen snabbare reagerar på negativa miljöfaktorer (såsom huvudvärk på grund av dålig luft). Den starka reaktionen beror dock inte på allergi eller liknande, utan på den djupa och noggranna sensoriska bearbetningen av stimuli.
Högkänsliga är blyga
Högkänsliga tänker sig för innan de gör något. Detta kan gå snabbt, men kan även ta lite tid. Speciellt högkänsliga barn i nya situationer kan upplevas som blyga eller tvekande, eftersom deras medfödda strategi är att först analysera omgivningen eller situationen innan de ger sig in i det nya. När högkänsliga är överstimulerade, till exempel under stress eller vid för många stimuli, kan de känna behov av att tillfälligt dra sig undan från socialt umgänge. Detta beteende har dock ingenting med blyghet att göra, vilket till och med har bevisats med hjärnskanningsstudier. Den felaktiga blyghetsstämpeln som många högkänsliga kan få redan tidigt i livet, kan ha negativa konsekvenser för självkänslan och självförtroendet.
Högkänsliga är introverta
Många högkänsliga är introverta (70 procent), men det finns även extroverta högkänsliga (30 procent). Eftersom högkänslighet ofta förväxlas med introversion, kan de extroverta högkänsliga känna sig dubbelt utanför. Extroverta högkänsliga uppfyller alla fyra kriterier för högkänslighet och har stort behov av återhämtning, men är samtidigt socialt utåtriktade. Då är det extra viktigt att tänka på sina behov.
Högkänsliga är alltid empatiska
Högkänsliga har bevisligen större empati, som återspeglas bland annat i hjärnområden för empati och spegelneuroner. När högkänsliga är överstimulerade kan de dock verka känslokalla och empatilösa.
Högkänsliga visar mycket känslor och är utagerande
Högkänslighet innebär en djupare bearbetning av tankar och känslor. Det har ingenting att göra med hur mycket känslor man visar. Högkänsliga kan till och med vara lite extra återhållsamma med att visa känslor i vissa situationer. De känner mycket starkt och intensivt, men deras naturliga försiktighet kan leda till att de håller tillbaka sina reaktioner. Men den känslomässiga intensiteten leder förstås till kraftfulla reaktioner ibland, inte minst vid överstimulering. Högkänsliga är dock sällan utagerande på ett impulsivt eller ”tanklöst” sätt.
Forskning visar faktiskt att starka känslor och tankar hänger ihop. I motsats till vad många verkar tro, är till exempel särbegåvade personer med hög matematisk eller logisk intelligens särskilt känslosamma och känsliga. Högkänsliga är även överrepresenterade bland särbegåvade personer, men inget tyder på att högkänsliga i allmänhet skulle ha en högre IQ än den icke-högkänsliga befolkningen. Högkänslighet innebär inte att man är bra på alla typer av intelligens och empatisk intelligens – det varierar väldigt mycket.
Högkänsliga har skarpare sinnen
Högkänsliga personer har ett extra känsligt centralt nervsystem. Detta leder till en djupare bearbetning av tankar, känslor och stimuli. Högkänsliga har dock på inget sätt skarpare sinnen än andra, utan det handlar om hur hjärnan tar hand om informationen som kommer in.
Högkänsliga har ett sjätte sinne
Högkänslighet verkar vara kopplat till bland annat djupare och mer intensiva drömmar samt – ganska ofta, men inte alltid – någon form av andligt eller existentiellt intresse. Många högkänsliga har också lätt för att se underliggande sammanhang och nya möjligheter (intuition). Det finns dock ingen forskning som visar på något samband mellan förhöjda psykiska förmågor (till exempel medialitet) och högkänslighet.
Högkänsliga lyckas eller misslyckas alltid i livet
På grund av egna fördomar eller genom möten med högkänsliga, kan en del människor dra slutsatsen att högkänslighet i sig medför en större chans att lyckas eller en ökad risk för att misslyckas i livet. Så är dock inte fallet. Det finns visserligen vissa skillnader mellan högkänsliga eller icke-högkänsliga när det gäller hälsa och livsstil: högkänsliga verkar till exempel drabbas oftare av stressrelaterade sjukdomar och mindre ofta av olyckor eller livsstilsrelaterade sjukdomar. Personlighetsdraget högkänslighet är dock i sig neutralt och kan innebära både fördelar och nackdelar.
Viktiga faktorer verkar vara uppväxten och acceptans från omgivningen. Högkänsliga påverkas mycket mer av dessa faktorer – på gott och ont. Även om högkänsliga verkar hamna lite lättare i kriser, så är de även bättre på att ta sig ur kriser jämfört med icke-högkänsliga.
Vad jag kan göra för dig
Jag erbjuder bl. a. samtal/livscoachning, meditation, healing och föreläsningar. Se mer under fliken tjänster vad som passar dig.
Eller klicka på boka tid, så kommer du till min bokadirekt sida. Boka tid
Mer information
Här är några tips om du vill läsa och lära dig mer om HSP
Testa om du är högkänslig – ett självtest
Sida om HSP som bygger på Elane Arons forskning
Sveriges Förening för Högkänsliga