Stresshantering

Stresshantering kan hjälpa dig må bättre.

Du har förstått allt om att du borde varva ner och ha mer tid för dig, men din vardag ger helt enkelt ingen plats för det. Vad gör man då?

Du känner att du inte räcker till och oron finns hela tiden runt hörnet.
Du kanske har börjat sova oroligt, känna att humöret svänger och du blir arg och ledsen lättare än vanligt. Du har tappat humorn och inget är riktigt roligt. Eller så kommer huvudvärken och spänningen i axlar och rygg allt oftare.  Kanske glömmer du saker och får hjärtklappning eller yrsel?

Så bra att du hittat hit! Stresshantering och återhämtning efter utmattningssyndrom är en av mina specialiteter. Jag är stresscoach och har arbetat med stresshantering sen 2012. Jag har även egen erfarenhet av att gå in i väggen och komma ut på andra sidan igen.

Vad kan man göra? Du hittar enkla övningar som gör stor skillnad längre ner på sidan.

Stresshantering kan hjälpa dig på vägen att bli mindre stressad. 

Stress finns inte i nuet. Att bli medveten om nuet, vad du tänker och att lära dig vila i dig själv hjälper dig att hantera stress och återhämta dig fortare. Det handlar ofta om att se saker ur nytt perspektiv och att hitta nya vägar att gå!

Stresshanteringspaket hos Glada Sköldpaddan kan se ut så här:
Analys av nuläget och behov.
Vi skapar en individuell plan
Medveten närvaro/Mindfulness,
Avslappning, Meditation, Andningsövningar
Tankens kraft/Mental träning
Reiki
Samtal, som stöd i förändringsarbetet

Tips på stresshantering du har tid med!
Stresshantering ska inte vara ännu ett stressmoment. Alltför ambitiösa åtaganden riskerar att krocka med verkligheten. Om du bestämmer dig för att varva ner med timslånga yogapass varje dag bäddar du bara för besvikelser om du inte lyckas. Prova enkla övningar som blir av istället!

Enkla övningar som gör stor skillnad 

Andning! 
Innan du går in genom ytterdörren (eller vilken dörr som helst), stanna upp och dra några djupa andetag. Tänk på något som som gör dig glad, verkligt eller påhittat. När du känner dig riktigt glad, öppna dörren och kliv in.

Naturen/fantasin! 
Ta en stund och gå ut i naturen eller föreställ dig att du är på en vacker plats i naturen. Blunda och andas. Det gör att både kropp och sinne varvar ner och slappnar av.  

Nuet – kaffekoppen! 
Landa i nuet och vila i detta genom att innan du dricker ditt kaffe stanna upp och lukta på kaffet, känna värmen i händerna som kommer från kaffekoppen. Det tar bara några sekunder.  

Rör på dig!
Vi gör oss av med överflöd av adrenalin genom fysisk aktivitet.


Vad är stress? 

Stress är en kvarleva från stenåldern. Man skulle enkelt kunna säga att stress är en mycket viktig överlevnadsfunktion. Stress är den urgamla fly/fäkta-reaktionen som uppstår när vi möter faror. Den handlar alltså ursprungligen om att överleva i nödsituationer.  

Vi blir alla stressade då och då. Det är inte farligt! Utan kan ibland vara nödvändigt och bra. Det är när stressen blir långvarig som det uppstår problem. När vi inte har tillräcklig med tid för att återhämta oss efter varje stressande händelse innan nästa kommer. Då stannar kroppen kvar i en sorts alarmberedskap där kroppen tror att handlar om att överleva de närmaste minuterna. Och det påverkar oss rent fysiskt: Blodflödet dirigeras om. Det går inte längre till magen för att smälta maten. Det går inte till frontalloberna i hjärnan för att tänka kreativt. Det går inte längre till levern eller njurarna. Utan merparten av blodet går till musklerna eftersom din kropp tror att det gäller att slåss eller springa så fort som möjligt för att överleva. Fortgår detta kan det orsaka skador på kroppens organ och system, i synnerhet immunförsvaret.  

Det ideala vore om stressreaktioner enbart framkallades av situationer som verkligen är livshotande, men tyvärr framkallas stressen idag ofta av ringande telefoner, en deadline, konflikter och det vi upplever ställer krav på oss, dvs hotar oss.  

Vi bombarderas av krav, förväntningar och ouppfyllda behov. När vi sedan blivit genomdränkta av adrenalin som vi inte kan göra oss av med genom fysisk aktivitet slutar det med att vi känner oss utmattade, får försvagat immunförsvar och att vi töms på våra fysiska, känslomässiga och andliga krafter.

Hur kan man gå in i väggen? 

Det finns många olika orsaker till att man går in i väggen.  

Det kan vara att arbetsbelastningen under en längre period har varit alldeles för hög. Det finns också forskning som visar att arbetsmiljön har betydelse för risken att drabbas av psykisk ohälsa.  

Om man inte känner att man har kontroll och möjlighet att påverka sin situation, eller om man känner bristande stöd och obalans mellan arbetsinsatsen och den belöning man får, ökar risken att man drabbas. Men det finns också andra orsaker som ligger bakom det vi brukar kalla för utmattning.  

Det kan handla om allt ifrån konflikter på jobbet till privata kriser.  

Utmattningssyndrom beror ofta på en kombination av stressfaktorer både privat och på arbetsplatsen. Ofta kan man klara av stress (eller psykisk press) under en begränsad tid inom ett område i livet, men om det uppstår en stressfaktor på flera områden så blir det svårare att balansera situationen.  

Det är t.ex. tufft att både klara av en separation och behålla ett högt tempo och vara extra effektiv på jobbet. Den som är van att prestera mycket på jobbet eller den som är van att vara den som alla vänder sig till kan lätt ta för givet att det alltid ska vara så och fungera även om det blir belastningar i privatlivet. Så är sällan fallet.

Många som drabbas är högpresterande mycket engagerade människor som brukar klara av allt. Den som alltid går att lita på och alltid levererar.  

Hur blir man frisk och hur lång tid tar det?  

För det första kan vi konstatera att det tar tid. Och det är en process som inte går att forcera! Hur lång tid är individuellt och beror på omständigheterna.  

Inledningsvis är det viktigt med återhämtning och att lunga ner det överstimulerade nervsystemet. Här behövs lugn och ro och att umgås med andra är sällan ens att tänka på under den första tiden av utmattningssyndrom. Men bara vila och att bli lämnad ifred räcker inte i långa loppet. Det räcker inte ens om du lär sig avslappningsövningar, meditation etc.  

När man kommit ur det värsta kaoset så handlar rehabiliteringen mycket om förändring. Man behöver hjälp att förändra det som orsakat stressen och att möta rädslan för sina egna reaktioner.  

Det krävs nya redskap och vanor 

Viktigt är även rörelse/motion, mat, sömn, avslappningsövningar & meditation och att få igång det sociala livet igen och så att hantera det som orsakat stressen på ett nytt sätt.  

I den här processen behövs förstås kontakt med en läkare eftersom det kan behövas sjukskrivning och ev. även medicinering som stöd på vägen.
En samtalskontakt som gärna får vara expert på stresshantering är ett viktigt och inte sällan avgörande stöd. Man skulle kunna säga att vägen till att blir frisk går via personlig utveckling. 
Och det är här jag kan hjälpa till!

Hjälp för dig som är stressad
* Online kurs i avslappning & meditation och QiGong. Klicka här för att komma till kursen

* Individuella sessioner. Läs mer och boka här

Stöd för dig som ledare/chef med stress-sjuk personla
Läs mer klicka här